از آموزش نصب اندروید استودیو تا استفاده از امکانات اندروید استودیو
زبانهای برنامهنویسی روز به روز در حال افزایش می باشند و طرفداران این حوزه گزینههای زیادی را برای انتخاب به دست میآورند. اندروید یکی از زبانهای برنامهنویسی بسیار محبوب است که برای گوشیهای هوشمند نوشته میشود. در همین راستا شرکت گوگل در سال 2013 میز کاری را به نام اندروید استودیو منتشر کرد تا برنامهنویسی در پلتفرم اندروید و طراحی اپلیکیشن موبایل آسانتر و سریعتر پیش رود. که در این مقاله به صفر تا صد آموزش اندروید استودیو میپردازیم
هر ساله سیستم عامل اندروید چندین بار بهروزرسانی میشود. به همین سبب برنامهنویسی در این حوزه تنها یک دانش مشخص و محدود شناخته نمیشود. برای ورود به این کار، ضمن مطالعه باید تمرین زیادی داشته باشید. با آموزش اندروید استودیو این اهداف محقق میشود، چراکه چنین میزکاری برای همه برنامهنویسها با هر سطحی مناسب است.
خواندن این مقاله را به همه طرفداران برنامهنویسی اندروید پیشنهاد میکنیم. تا انتها با ما همراه باشید.
در اواسط سال 2013 میلادی بود که گوگل دست به انتشار یک نرمافزار پیشرفته زد. این نرمافزار، اندروید استودیو نام داشت. همان طور که از اسم آن پیدا است، این نرمافزار یک میز کار مجازی برای برنامهنویسان پلتفرم اندروید است که در آن میتوانند هر پروژهای را اجرا کنند.
فرض کنید شما میخواهید یک اپلیکیشن موبایل بسازید. همچنین لازم است تا در این زمینه به زبانهای تخصصی مانند جاوا، کاتلین یا جاوا اسکریپت آشنا باشید. تنها کاری که باید کنید نصب، راهاندازی و آموزش اندروید استودیو است. امکانات زیادی برای شما در این نرمافزار قرار داده شده است که به وسیله آنها قادر به نوشتن، عیبیابی و عیبزدایی برنامه خواهید بود.
یادآوری این نکته هم خالی از لطف نیست. گوگل در اقدامی عجیب دو نسخه از نرمافزار را منتشر کرده است. نسخه عادی شامل امکانات پرکاربردی است که تقریبا در همه میزکارها وجود دارد اما قابلیتهای ویژه اندروید استودیو در قالب یک نسخه پیشرفتهتر با نام نسخه بتا عرضه میشود.
اگر در سطوح پیشرفته برنامهنویسی میکنید و قصد مدیریت پروژههای زیادی را دارید، پیشنهاد ما تهیه نسخه بتا از مجموعه اندروید استودیو است.
مزیت های آموزش اندروید استودیو و ویژگی های آن
نمیتوان چنین ادعا کرد که تنها نرمافزار میزکار برنامهنویسی برای پلتفرم گوشیهای هوشمند، اندروید استودیو است اما میتوان به جرات گفت که در این موضوع بهترین است.
دلیل واضح است! محیط کاربری این نرمافزار کاملا منطبق بر نیازهای یک برنامهنویس اندروید چیده شده است و تمامی امکانات در این راستا قرار داده شدهاند. شاید برای شما سوال پیش بیاید که چرا نرمافزارهای دیگر نمیتوانند با اندروید استودیو رقابت کنند؟
میتوانیم به سوال بالا این طور پاسخ دهیم که سایر نرمافزارها جامع و همه کاره نیستند، بنابراین به سختی میتوانند همه نیازها را پوشش دهند.
برای مثال میتوانید در تصویر زیر مقایسه انجام شده را بین اندروید استودیو و یکی از نرمافزارهای مربوط به همین حوزه (یعنی Eclipse) مشاهده کنید:
ویژگیهای اندروید استودیو که باعث میشود بیشتر برنامهنویسان آن را انتخاب کنند عبارت هستند از:
- اکسپورت یا نمونهگیری با فرمتهای مختلف مانند APK
- سازگار با پلتفرمهای گوناگون بر پایه گوگل
- ظهور Gradle در اندروید استودیو
- دیباگینگ حرفهای نرمافزار
- دسترسیهای وسیع به تنظیمات جانبی مانند نسخهبرداری از وکتورها و ذخیره آنها
- افزایش قدرت فشردهسازی پلنها
- پشتیبانی از زبانهای مختلفی مانند C+ ، C++ و کاتلین
ویژگیهایی که معرفی کردیم باعث شدهاند تا تمامی نیازهای شما با آموزش اندروید استودیو خود به خود بر طرف شوند. این موضوع برنامهنویسی شما را روان میکند و سبب میشود تا دیگر احتیاجی به استفاده از برنامههای دیگر نداشته باشید.
سیستم مورد نیاز نصب و راه اندازی Android Studio
باید سیستم مورد نیاز را برای شروع نصب و راهاندازی اندروید استودیو بدانید. بسیاری از این بابت به دلیل دقت نکردن به سیستم مورد نیاز و کشش سختافزار خود آسیب دیدهاند.
به این دلیل که هر کدام از برنامهها کارکردهای پیچیدهای دارند و ممکن است سیستم شما آنها را تحمل نکند. برای مثال کار با نرمافزارهای پیشرفته طراحی به این شکل است، چون بعد از مدتی استفاده سیستم هنگ یا داغ میکند.
باید تذکر دهیم که داغ شدن بیش از حد سیستم میتواند خسارت جبرانناپذیری را به همراه داشته باشد. اگر از سیستم برقرسانی (پاور) و فن خنککننده خود مطمئن نیستید، پیشنهاد میکنیم آنها را دوباره بررسی کنید. استفاده از اندروید استودیو میتواند به مادربرد شما آسیب بزند.
سیستم مورد نیاز برای نصب و آموزش اندروید استودیو
سیستم مورد نیاز به معنای حداقل نیازها است. به عبارت بهتر سیستمهایی که قدرت کمتری نسبت به اطلاعات جدول زیر دارند، نرمافزارهای پیشرفتهای مانند همین برنامه اندروید استودیو را اجرا نخواهند کرد.
در تصویر فوق حداقلهای یک سیستم مناسب را برای اجرای اندروید استودیو مشاهده میکنید اما برای عملکرد بهتر نرمافزار و جلوگیری از آسیبهای احتمالی لازم است سیستم خود را کمی پیشرفتهتر کنیم.
سیستم پیشنهادی برای اجرای نرمافزار Android Studio
- CPU: Intel i7-6700 یا AMD FX-8320 برای سیستم خانگی و Intel i7-6700HQ برای لپتاپها
رم: 8 یا 16 گیگابایت
درست است که قطعههای رم و پردازنده سیستم دو فاکتور مهم در اجرای نرمافزارهای پرقدرت هستند، اما به دلیل یک ویژگی شاخص اندروید استودیو ما سومین عامل را از همه مهمتر میدانیم؛ حافظه داخلی یا HDD.
پیشنهاد میشود از حافظههای 1 یا 1.5 ترابایتی استفاده کنید. به این دلیل که نرمافزار اندروید استودیو حجم بالایی را به خود اختصاص میدهد و اگر سیستم شما چنین فضایی نداشته باشد، به سختی اجرا خواهد شد.
برای نصب نرمافزار، لازم است حداقل 2 گیگابایت فضای خالی داشته باشید. اما در فهرست پیشنهادی توصیه ما وجود حداقل 4 گیگابایت حافظه اصلی است.
مزیت های آموزش اندروید استودیو و ویژگی های آن
حداقل سیستم مورد نیاز در سیستم عامل مک
- نسخه OS X Yosemite 10.10 الی 10.14
- 4 یا 8 گیگابایت رم
- فضای خالی 2 یا 4 گیگابایت
- دقت تصویر 1280 در 800 پیکسل
حداقل سیستم مورد نیاز برای آموزش اندروید استودیو در سیستم عامل لینوکس
- 4 یا 8 گیگابایت رم
- فضای خالی 2 یا 4 گیگابایت
- دقت تصویر 1280 در 800 پیکسل
- نسخه 64 بیتی که برای هر دو نسخه 64 و 32 قابل اجرا است.
حالا که از سیستمهای مورد نیاز و پیشنهادی برای نصب و راهاندازی اندروید استودیو آشنا شدید، میتوانیم کار با آن را شروع کنیم. در ادامه به شما خواهیم گفت که چطور این نرمافزار را نصب کنید.
نصب و راهاندازی نرمافزار اندروید استودیو
حتما نکتههای زیر را قبل از نصب اندروید استودیو بخوانید تا در حین راهاندازی نرمافزار به مشکل برنخورید.
- در هنگام نصب به مرحلهای خواهید رسید که مسیر ذخیرهسازی را از شما میپرسد. باید دو نکته را در این مرحله به یاد داشته باشید.
اول، این مسیر نباید دور از دسترس باشد. به این معنا که اگر مسیر نصب به صورت نوشتاری نمایش داده شود، از / یا فاصله (Space) کمتری در آن استفاده شود. به مثال زیر توجه کنید.
مسیر غیر قابل قبول:
This PC/Local Disk C/Windows/My Software/Basics/Android Studio
مسیر قابل قبول:
This PC/Local Disk C/New Folder 1
این مسیرها فقط مثالی برای درک بهتر شما هستند. اهمیت این موضوع در کاهش اخطاردهی اندروید استودیو است. برای جلوگیری از ارورها این کار را انجام میدهیم. در نتیجه نرمافزار، با کیفیت اجرا خواهد شد. اگر مسیر طولانی برای نصب انتخاب کنید، خطاها زیاد میشوند.
دومین نکتهای که باید رعایت کنید توجه به حجم درایو است. اگر درایو میزبان فضای اشغالی زیادی داشته باشد، هرگز نصب اندروید استودیو در آن درایو توصیه نمیشود.
- نسخه Android Studio را دانلود کنید. تازهترین بهروزرسانیها در این نسخه وجود دارد و توسط سایت اصلی ارائه شده است. هرگز از نسخههای پیشین استفاده نکنید چون ممکن است در آپدیتهای بعدی مجبور به استفاده از مطالب جدیدتر آموزش اندروید استودیو شوید. خوب در این حالت فقط انرژی و زمان را از دست دادهاید. پس همین ابتدا در بارگیری دقت کنید.
- شما میتوانید از آموزش اندروید استودیو روی ویندوز، لینوکس و مک لذت ببرید و در هر کدام از این سیستم عاملها آن را به طور کامل تجربه کنید. برای دریافت فایل نصبی، هنگام دانلود به اطلاعات درج شده آن توجه کنید. برای مثال افرادی که قصد دانلود نسخه ویندوز را دارند باید نسخه Android Studio 4.1.1.0 Windows را تهیه کنند.
- پیش نیازهای لازم برای اجرای صحیح نرمافزار اندروید استودیو، نصب دو ابزار jdk و Android SDK Release است. این دو نرمافزار را دانلود و نصب کنید.
- ما استفاده از نسخه 32 بیتی را پیشنهاد نمیکنیم، به این دلیل که ورژن 32 بیتی توسط گوگل بهروزرسانی نشده است. به علاوه بعید میدانیم که در آینده آپدیتی برای این نسخه منتشر شود. پس بهتر است دور نسخه 32 بیتی را خط بکشید.
- اگر از نسخه 32 بیتی استفاده میکنید نیازی به نصب ندارید. این ورژن پرتابل است.
حالا میتوانیم نصب و آموزش اندروید استودیو را آغاز کنیم.
توجه کنید که SDK یک کتابخانه هوشمند است که تمامی ابزارهای لازم را برای توسعه نرمافزار در اختیار شما قرار میدهد. برای اجرای نرمافزار اصلی نصب Android SDK Release ضروری است.
مرحله بارگیری
برای شروع مجموعه اندروید استودیو را از سایتهای داخلی دریافت کنید. این را هم بگوییم که در انتخاب سایتها آزاد هستید و ضرورتی برای دانلود از وبسایت اصلی وجود ندارد. تنها کافی است عبارت «دانلود اندروید استودیو» را در گوگل جستجو کنید. حجم نهایی مجموعه چیزی حدود 2 گیگابایت است. آن را دانلود کنید و منتظر اتمام آن بمانید.
بعد از اتمام دانلود فایل دریافتی را از حالت فشرده خارج کنید. برای این کار روی فایل راست کلیک کنید و گزینه Extract File Here را بزنید.
حتما دقت کنید که اگر چنین گزینهای برای شما نمایش داده نشد، ابتدا آخرین نسخه نرمافزار WinRar را برای سیستم خود دانلود کنید و سپس نصب آن را انجام دهید. بعد از این کار، مراحل بالا را دوباره طی کنید.
مرحله اول
بعد از استخراج فایلها، وارد پوشه bin شوید. چنین محتوایی را در داخل این پوشه مشاهده خواهید کرد.
روی فایل Studio64 راست کلیک کنید. گزینه Desktop را از داخل گزینه Send بزنید. با این کار یک نسخه از همین فایل به داخل دسکتاپ ارسال میشود.
مرحله دوم
پیشنهاد میکنیم فایل Studio64 را که به دسکتاپ منقل کرده بودید در این مرحله استفاده کنید. برای این کار روی فایل موجود در صفحه اصلی راست کلیک کرده و روی گزینه Run As Administrator کلیک کنید.
در این مرحله ممکن است از شما سوالی با این عنوان پرسیده شود: آیا میخواهید فایل از طریق Administrator اجرا شود؟ بنابراین روی گزینه Yes کلیک کنید. در غیر این صورت منتظر اجرا شدن بمانید.
مرحله سوم
کادر نصب باز میشود. روی گزینه Next کلیک کنید.
در مرحله بعد دو گزینه وجود دارد. نصب استاندارد که حالت خودکار نصب است. اگر این گزینه را انتخاب کنید، در ادامه با اخطار مواجه میشوید. به این دلیل که ما Android SDK Release را به صورت دستی نصب کردهایم. بنابراین نمیتوان این نرمافزار را به اندروید استودیو شناساند.
گزینه بعدی نصب سفارشی (Custom) است. این حالت را تیک بزنید.
در مرحله بعد میتوانید حالت روشن یا تاریک را برای صفحه نمایش انتخاب کنید. پیشنهاد من استفاده از دارک مود (Dark Mood) یا حالت تاریک است. به این دلیل که در آینده و حین کار چشمهای شما زیاد خسته نشود. صفحه سفید چشمها را خسته میکند.
در هر صورت این مرحله دلبخواهی است و میتوانید تنها آن را بر اساس علاقه خود انتخاب کنید. اگر هنوز تصمیمی در این زمینه ندارید، لازم نیست نگران باشید. بعد از نصب هر زمان که خواستید، میتوانید از داخل تنظیمات نرمافزار این حالت را تغییر دهید.
روی گزینه Next کلیک کنید. اکنون به مرحله شناسایی فایل SDK میرسیم.
در این مرحله باید دقت زیادی به خرج دهید. پوشهای که SDK را قبلا در آن نصب کردهاید اکنون انتخاب کنید. سپس Ok را بزنید.
- توجه: قبل از فشار دادن دکمه Next به اینترنت وصل شوید و از نرمافزارهای تغییر آیپی استفاده کنید. ممکن است اندروید استودیو به نرمافزارهای دیگری احتیاج داشته باشد. بنابراین با اتصال به اینترنت و تغییر IP میتواند آنها را دانلود کند.
بعد از تایید، پیام شناسایی SDK نمایش داده میشود. همچنان که از اتصال به اینترنت خود اطمینان حاصل میکنید، روی دکمه Next کلیک کنید.
- یادآوری: یادتان باشد که گفتیم مسیرها باید کوتاه باشند. اما نیازی به نصب SDK در درایو C ندارید و میتوانید یک مسیر را آزادانه انتخاب کنید.
حالا روی دکمه Finish کلیک کنید. تبریک میگوییم. نصب اندروید استودیو با موفقیت انجام شد!
ساخت پروژه جدید در اندروید استودیو
برای آموزش اندروید استودیو نیاز به تمرین و مطالعه دارید. اما هیچ کتاب یا آموزش تئوری نمیتواند به اندازه کار عملی مفید باشد. بنابراین میخواهیم یک پروژه را قدم به قدم با هم پیش ببریم و با این نرمافزار بیشتر آشنا شویم.
توجه کنید همانطور که در بالا زمانی که اولین بار وارد اندروید استودیو میشوید، به نرمافزار تغییر آیپی احتیاج دارید. در این صورت اندروید استودیو میتواند موارد مورد نیاز خود را از سایت اصلی بارگیری و نصب کند. بعد از این مرحله میتوانید بدون اینترنت با نرمافزار کار کنید. در واقع این الزام فقط برای بار اول بود.
نرمافزار را اجرا کنید و روی گزینه start a new Android Studio project کلیک کنید.
در مرحله بعد گزینههای متنوعی به شما نمایش داده میشود. برای مثال اگر قصد ساخت اپلیکیشین موبایل را دارید، گزینه Phone and Tablet را بزنید. در این قسمت مدلهای مختلفی از پروژه برای شما نمایش داده میشود.
علاوه بر Phone and Tablet قسمتهای دیگری مانند TV یا Wear OS وجود دارد. هر کدام از این بخشها پروژه یا فعالیت (Activity) خاصی را باز میکنند:
- Wear OS بخش ساخت نرمافزارهای مربوط به گجتها و دستگاههای پوشیدنی مانند ساعت هوشمند است.
- TV برای تلویزیونها نرمافزار میسازد.
- Android Auto برای ساخت نرمافزار قابل اجرا در ماشین استفاده میشود (مانند ماشینهای شرکت گوگل که با پلتفرم اندروید کار میکنند).
- Android Things به موضوع اینترنت اشیاء ارتباط دارد.
حالت Empty Activity (که یک پروژه عادی است) را انتخاب میکنیم. سپس گزینه بعدی را میزنیم.
در کادر Name یک اسم برای اپلیکیشن خود بسازید. توجه کنید که این اسم نباید نامشخص و گنگ باشد، چراکه نمایشدهنده نوع پروژه شما است. به عنوان مثال اپلیکیشن Instagram با این نام برای همه شناخته شده است. همچنین در آیکون اپلیکیشن هم استفاده میشود.
باکس بعدی Package Name نام دارد. این بخش چیزی شبیه شناسه یا بارکد است که فقط توسط بازارهای نرمافزار موبایل شناخته میشود. در واقع شناسنامه اپلیکیشن شما همین اسم است.
وارد کردن Package Name کمی نسبت به بقیه قسمتها تفاوت پیدا میکند. اولین چیزی که باید به آن دقت داشته باشید این است که یک عبارت متفاوت در آن وارد کنید. استفاده از یک عبارت دو بخشی شامل آدرس سایت در بخش اول و نام اپلیکیشن در بخش دوم رایجتر است. این موضوع باعث تمایز شما از سایر نرمافزارها میشود.
اگر هیچ سایتی ندارید، میتوانید یک عبارت دلخواه به آن بیافزایید اما یادتان باشد که هرگز از آدرس سایتهای دیگر استفاده نکنید.
برای پایان این بخش تنها کافی است محل ذخیره پروژه را در دو بخش بعدی به اندروید استودیو بشناسانید و سپس زبان برنامهنویسی را تعیین کنید. برای مثال زبانی که ما انتخاب میکنیم جاوا است.
در بخش Minimum API level نسخه حداقلی اندروید انتخاب میشود. ما پیشنهاد میکنیم API 19 را انتخاب کنید، چراکه بیشتر اپلیکیشنها همین کار را میکنند.
در نهایت اگر تیک Instant App را بزنید این امکان به وجود میآید تا کاربران بخشی از نرمافزار شما را قبل از دانلود امتحان کنند (نسخه دموی اپلیکیشن).
گزینه بعدی درباره نامگذاری پروژه است. اگر این مورد را نیز تیک بزنید، پروژه شما با روشهای جدید نامگذاری میشود.
در بخش بعدی منتظر بمانید تا اطلاعات از داخل SDK بازخوانی شوند. این موضوع فقط بار اول اتفاق میافتد بنابراین در دفعات بعدی دادهها از داخل حافظه موقت (کش) به سرعت خوانده میشوند. بعد از مشاهده Done روی Finish کلیک کنید.
در مرحله بعدی باید منتظر ساخته شدن پروژه بمانید. همچنین گوشه چشمی به بخش بیلد (Build) داشته باشید. در این قسمت، اندروید استودیو در حال بارگیری و نصب پلاگینهای جدید است.
میتوانید پروژه خود را بعد از اتمام این مرحله شروع کنید. شما موفق به ساخت اولین پروژه خود شدید. فراموش نکنید که اولین پروژه در نوع خود مهم و حساس است. پس اگر افزونههای اندروید استودیو برای شما ساخته نشدند، مراحل ذکر شده در این مقاله را دوباره مطالعه کنید و دقت کافی را در اجرای آنها به خرج دهید.
استفاده از کلیدهای میانبر برای آموزش اندروید استودیو
یکی از راههای تایپ سریع و کنترل همهجانبه نرمافزار اندروید استودیو، استفاده مناسب از کلیدها است. توصیه میکنیم نکتههای مربوط به کلیدهای میانبر را برای آموزش اندروید استودیو یاد بگیرید. بعضی از آنها تکی و بعضی ترکیبی هستند.
در زیر فهرست کاملی از میانبرهای مهم در نرمافزار اندروید استودیو آمده است:
- Ctrl + S: ذخیرهسازی پروژه
- Alt + Shift + F: افزودن به فهرست مورد علاقهها
- Double Shift: جستجو در کل پروژه
- Ctrl + R: جایگذاری یک عبارت با عبارت دیگر
- Ctrl + N: پیدا کردن نوع و تایپ عبارتها (کلاس عبارت)
- Ctrl + G: رفتن به یک خط مشخص
- Ctrl + Y: پاک کردن خطوطی که از هشتگ استفاده شده است
- Ctrl + /: کامنتگذاری در لاینها
- Ctrl + [: جهش به ابتدای کدهای بلاک مربوطه
- Ctrl + ]: جهش به انتهای کدهای بلاک مربوطه
- Ctrl + Delete: پاک شدن کل خط
- Shift + Enter: شروع از لاین جدید
- Shift + F9: دیباگ کردن (عیبیابی و عیبزدایی)
- F5: کپی کردن
- F6: حرکت دادن
- Shift + F6: تغییر نام در هر بخش
یادگیری و به کار بردن کلیدهای میانبر به طور شگفتانگیزی در سرعت تایپ و مدیریت پروژه تاثیر میگذارد و شما را به یک برنامهنویس سطح بالا تبدیل میکند. پس فراموش نکنید ، هر موقع که نیاز شد از این کلیدها کمک بگیرید و کار با آنها را تمرین کنید.
جمعبندی
به عنوان کسی که تجربه کار را با اندروید استودیو دارد، به شما پیشنهاد میکنیم راهی را به غیر از آموزش اندروید استودیو انتخاب نکنید. اگر در یک حوزه حرفهای شوید خیلی بهتر است تا زمانی که در چندین حوزه معلومات سطحی و کلی داشته باشید.
امروزه همه شرکتهای بزرگ به دنبال متخصص میگردند و در همان حوزهای که حرفهای هستند با آنها همکاری میکنند. پس اگر به دنیای اندروید استودیو رو آوردهاید آن را به خوبی یاد بگیرید و بسیار تمرین کنید.
این نرمافزار در نوع خود بهترین است و امکانات مختلفی را در اختیار شما قرار میدهد. پس از این بابت خیالتان راحت باشد، چون بهترین میز کار را آموختهاید و ما سعی کردیم در این مقاله به طور کامل نصب و ساخت پروژه را به شما آموزش دهیم.